Новините

 

Пивоварната индустрия с над 160 млн евро добавена стойност към БВП

 

За 2008 г. България и Турция заемат второ място на Балканите
по брой пряко заети в бранша

 
 
18 август 2009 г., София.  Добавената стойност на родната пивоварна индустрия възлиза на близо 161 млн евро от БВП  на страната. Това сочи изследване на Ernst & Young, проведено за 2008 г., в общо 31 страни* по поръчка на европейската организация „Пивоварите на Европа”.

Според направения анализ биреният бранш е един от водещите в сектора на бързооборотните стоки в Европа. За изминалата 2008 г. добавената стойност, която европейските пивоварни индустрии са реализирали, възлиза на 59 милиарда евро. 57 милиарда евро пък е общата стойност на постъпленията, които секторът е генерирал към националните правителства в разглежданите 31 страни.

В България пивоварната индустрия е наляла близо 190 млн евро в държавния бюджет, като от тях 96 млн евро е стойността на събраното ДДС, 43 млн евро – на платения акциз и 51 млн евро – на осигуровките и персоналните данъци. На Балканите тези показатели са най-високи в Турция, където приходите към националния бюджет достигат 1 084 млн евро, а добавената стойност на бранша възлиза на 1,5 милиарда евро.

Голям е приносът на индустрията и в социален план – пивоварният бранш в Европа осигурява общо 2.5 млн работни места, свързани пряко и косвено с производството и продажбата на бира. От тях 6 %, или 150 600, е броят на пряко заетите в бранша. У нас, към декември 2008 г., близо 2 600 души са пряко заетите в пивоварния сектор, докато към настоящия момент заетостта в производството на пиво и малц е 3 077 човека. За изминалата година България и Турция делят второто място по пряка заетост на Балканите. Първа се нарежда Румъния с общо 10 300 директни работни места, а в Гърция техният брой е общо 1809. 

През изминалата година пивоварните компании на стария континент са произвели 427 млн хектолитра бира, като от тях са продадени близо 394 милиона. Това превръща Европа в най-важния и основен производител на бира в света, следвана от Япония и САЩ.
 
Прочети още ...
Назад   Напред