Новините

 

Проведе се първият бирен салон у нас

 

Евгени Димитров - МаестротоКак се дегустира бира? Това стана ясно по време на първия у нас бирен салон. Той разкри специфичните правила и техники при дегустацията на пиво и събра редица почитатели на кехлибарената напитка. Сред гостите на събитието бяха специалисти и представители от областта на бирения сектор, журналисти и известни личности, сред които Евгени Димитров - Маестрото, Васко Кръпката, агент Тенев и Георги Гълов, Председател на бирената партия у нас.

проф.КабзевТема на първия бирен салон бе „Дегустация и натурален характер на пивото”. Проф. Кабзев от Университета по хранителни технологии в Пловдив направи дегустация по т.нар. Триъгълен метод. Той посочи, че за провеждането на правилна дегустация са необходими светлина, чист въздух и постоянна температура, а показателите, които се следят, са общо четири - аромат, качество на горчивината, чистота на вкуса и пълнота на вкуса.

Васко КръпкатаСред останалите изисквания са пивото да бъде предварително охладено до 6 – 8 C˚, а при наливането, чашата да се напълва не повече от 1/3, за да може при завъртането й, бирата да остане в нея. За разлика от други напитки, при дегустацията на пиво се прави голяма глътка, а най-подходящата храна е хляб или непикантен кашкавал, с цел да се неутрализира вкусът между отделните проби.

Бирен салонРазличните видове бира се характеризират и с различни показатели по отношение на цвета, аромата и вкусовите качества. Така например, светлите пива се отличават със сламено жълт, кехлибарен цвят, хмелов и малцов аромат и лека горчивина. При тъмните видове бира цветът варира между карамелен, вишнев и плътно кафеен цвят, в аромата преобладават карамелени и кафе-нотки, а вкусът се отличава с топла карамелена сладост и плътен малцов вкус.

 
Прочети още ...
 
Назад   Напред