Новините

 

Третият тур По пътя на бирата откри "Светът на Загорка"

 
Отличителните качества на живата бира бяха акцент в третия бирен тур от инициативата по „По пътя на българската бира”, организирана от Съюза на пивоварите в България,  в рамките на първата информационна кампания за българската бира. Живата бира е изцяло натурален и естествен продукт, съдържа изключително полезни минерали, витамини от групата В, аминокиселини и белтъци. Тя е и по-хранителна и питателна от обичайното за българския пазар филтрирано пиво.
Дестинация на последния за годината бирен тур беше пивоварната на „Загорка” АД в Стара Загора. Той включваше специална демонстрация и дегустация именно на живо пиво, което все повече предизвиква интереса на истинските познавачи.

„Това е естествен продукт, който се получава в края на процеса на производството на бира, обясни Атанас Атанасов – мениджър качество в „Загорка” АД. „Тъй като живата бира е нефилтрирана, в нея се съдържат множество миниатюрни частици, които й придават  по-тъмния и неизбистрен цвят, и въпреки, че широкият кръг от потребители ги възприемат колебливо, те са напълно естествени и полезни”, уточнява експертът. Отличителните качества на живата бира се дължат именно на факта, че тя е нефилтрирана. Поради тази причина тя съдържа в себе си по-голяма концентрация на живи организми от бирената мая - изключително полезна за здравето, витимини от групата В, белтъци и минерали.
Специфично за живата бира е нейното по-високо алкохолно съдържание. Почитателите й трябва да знаят и, че 80% от възприятието й е чрез обонянието, поради наситения аромат. По тази причина пушенето, дамският парфюм и червилото са сред факторите, които пречат на пълноценното възприятие на вкуса на живата бира.

Друг акцент в посещението на „Загорка”  АД беше и музейната сбирка от близо 135 експоната, представяща историята на пивоварната, която заема достойно място в над 150 годишната история на кехлибарената напитка у нас. Първият Музей на бирата, официално сертифициран от Министерство на културата, който бе открит от ЗагоркаАД в началото на октомври тази година. Тази инициатива доказва, че  в приоритетите на пивоварната индустрия са не само бизнес интересите, но съхранението и популяризирането на културните артефакти, приобщаващи ни към ценностите на стара Европа. 
 
Прочети още ...
 
Назад   Напред