Новините

 

Есенният бирен салон разбулва тайнството на тъмното пиво

 
Специален гост на събитието беше генералният секретар на „Пивоварите на Европа”
 

Петър Паунков и Рудолф де Лууз КорсваремЕсенният бирен салон у нас разкри тайнствата на тъмното пиво. Събитието се състоя на 23 ноември в столичния хотел „Арена ди Сердика” и събра много почитатели и приятели на пивото, журналисти и известни личности.
В началото на зимния сезон и предстоящите коледни и новогодишни празници, акцент на събитието беше тъмната бира. Доайенът на българските пивовари Петър Паунков представи нейните специфични характеристики и първите години на производството й в страната.
Историческа справка показва, че тъмната бира се появява около 1700-а година, а популярността й нараства в средата на миналия век. У нас тъмната бира навлиза след раздържавяването на пивоварния сектор през 90-те години на миналия век, но първите Членове на СПБстъпки в производството на тъмна бира започват 20 години преди това. Българските пивовари започват отглеждането на специализирани сортове малц, заимстват опит и от чуждестранните технологии. Петър Паунков припомни, че произведеното тогава пиво тип ”Портер” е предвестникът на съвременните тъмни бири у нас.
Тъмният малц, от който се произвеждат този тип пиво, придава и специфичния му цвят. То е специално предназначено за по-студените месеци и носи в себе си всички характеристики, подходящи за този сезон – дори да стопли в студа. Температурата за дегустация и сервиране на тъмната бира е малко по-висока от обичайната – обикновено малко под или 10 градуса. Тъмното  пиво се налива по-Членове на СПБбавно и спокойно и пяната не трябва да излиза извън ръба на чашата. И естествено, като всички напитки, съобразени със „зимния вкус” на потребителя, изисква по-тежки ястия и червени меса.
Традиционно през зимните месеци консумацията на тъмни бири заема около 7% от пазара на пиво. По данни на Съюза на пивоварите в България за последните две години тъмната бира се предпочита от все повече потребителите у нас.

 
Прочети още ...
 
Назад   Напред