Новините

 
Бирата след спорт осигурява хидратация и баланс на организма
 
Ефектът от умерената употреба на  бира след спорт беше оповестен на среща на „Пивоварите на Европа” в Барселона
 
Бирата е изключително подходяща напитка след активни спортни дейности. Тя успешно хидратира организма след тежки физически натоварвания, които предизвикват сериозна загуба на течности и минерали. Тези нови факти за свойствата на пивото бяха представени от домакините на редовната годишна среща на „Пивоварите на Европа”, състояла се в края на м. септември в Барселона. Според проведените научни изследвания се оказва, че бирата съдържа достатъчно количество вода, витамини и соли, комбинацията от които способства за по-бързото възстановяване на водния и електролитен баланс на човешкото тяло след активни физически усилия. Медицинските изследвания са дело на учени от университета на Гранада. Екипът е провел серия от тестове, които доказват, че след спортни упражнения умерената консумация до 0,5 л. бира има по-бърз и по-пълноценен възстановителен ефект, отколкото обикновената вода.

В подкрепа на научното доказателство е проведен експеримент с доброволци. Задачата им е да тичат на степ-пътечка при температура от 40 С° до пределно физическо натоварване. След приключване на бягането на всеки участник е измерена степента на обезводняване на организма, моторните функции и способността за концентрация. На част от доброволците е предоставена за консумация по една бира, а на останалите - същото количество вода. След това всеки един от участниците е имал възможността да пие и колкото иска вода. Повторните изследвания след този етап показват, че консумиралите бира са възстановили баланса на течностите в организма си много по-пълноценно, отколкото тези, пили само вода. Тази констатация е напълно подходяща и за въздържателите - след активни спортни и физически дейности те могат да консумират безалкохолна бира.

Учените обясняват благотворното влияние на бирата след спорт с факта, че солите, захарите и СО2 от газировката помагат за по-доброто усвояване на течността от организма. Освен това въглехидратите, които съдържа пивото, улесняват  възстановяването на изгубените по време на физическите усилия калории. Бирата има висок гликемичен индекс, но тъй като въглехидратите в една чаша пиво са твърде малко, тя има ниско до средно гликемично натоварване. Храни с високи стойности на гликемично натоварване бързо отделят глюкоза в кръвообращението, докато храните с ниски и средни стойности се разграждат по-бавно и отделят глюкоза постепенно.
 
Прочети още ...
 
Назад   Напред