Новините

 
Бирата след спорт осигурява хидратация и баланс на организма
 
В пивото има баланс между някои основни минерали – сравнително високо съдържание на калий и магнезий и относително ниско на натрий и калций. Заедно с водата, бирата е другият естествен източник на силиций, който също е от изключителна важност за цялостното здравословно състояние на човека. Обикновено за час интензивна физическа активност посредством изпотяването човек губи средно около 1 литър вода и разтворените в нея соли. В тази връзка испанските учени препоръчват консумирането на умерени количества бира – половин литър за мъжете и 0, 25 л. за жените дневно, като част от оптималната диета на атлетите и начин за поддържане на водно-солевия баланс на организма.

Освен това изследване вече съществуват редица научни проучвания и доказателства, че бирата е изключително богата на антиоксиданти, аминокиселини и витамини от групата В. Антиоксидантите са важни за здравето, тъй като служат като
защита срещу рака, благодарение на свързването си със свободните радикали и намаляват риска от инфаркти, като потискат образуването на тромби в кръвта. Витамините от В групата, освен че участват в метаболитни процеси, са допълнителна бариера срещу сърдечносъдовите заболявания.

Тези специфики на кехлибарената напитка, съчетани с ниското съдържание на алкохол и калории, я правят част от възстановителната диета на редица отбори след сериозни състезания. По време на Световното футболно първенство в ЮАР това лято, заедно с останалите интересни факти, медиите разкриха, че бирата присъства в ежедневната диета на националите на Германия и Холандия.
 
Назад   Напред