Новините

 
Бирената индустрия в цифри и факти представиха „Пивоварите на Европа”
 
Социалната отговорност на пивоварния бранш устоя на кризата
 
Алберто да Понте София, 23 ноември 2010.  В Брюксел се проведе традиционното годишно събрание на Пивоварите на Европа, което обедини националните асоциации на 30 страни. На срещата на най-високо равнище беше направен анализ за развитието на индустрията през последните 5 години и последствията от икономическата криза върху производството и консумацията на бира на Стария континет.
За пръв път от пет години насам на срещата на европейската организация бяха представени статистически данни за пивоварния сектор в Европа. Алберто да Понте – президент на Пивоварите на Европа, коментира, че изнесените факти и цифри показват само една част от приноса на пивопроизводителите, който стои зад всяка чаша  бира, дори и в годините на стагниран пазар. Цифрите доказват, че, безспорно, 2009 година е била най-трудната за бранша. Според изнесените данни на Стария континент са били произведени близо 383 милиона хектолитра бира, 364 от които в страните от Европейския съюз.
От ляво на дясно - президентът на Пивоварите на Европа Алберто да Понте и Комисарят по здравеопазване в ЕС Джон Дали
На първо място по този показател традиционно е Германия с 98 млн. хектолитра, следвана от Великобритания – 45 млн. хектолитра и Полша – 36 млн. За България тази цифра е близо 5 млн. хектолитра. Германия отново е и с най-висока пряка работна заетост в пивоварния бранша - 28 412 човека, а втора е Великобритания  - 13 900 човека. 
Според анализаторите единствената причина за спада в производството и консумацията на бира е повсеместната икономическа криза. Всички са убедени, че с нейното отшумяване пазарът ще се върне към нормалните си нива отпреди няколко години.
 
Прочети още ...
 
Назад   Напред