Новините

 
Тъмната бира е два пъти по-богата на антиоксиданти от светлото пиво
 
През зимните месеци консумацията на тъмна бира е  9%
 

Есенен бирен салонВ началото на зимния сезон тъмното пиво и неговите характеристики бяха акцент на второто издание на Есенния бирен салон. Събитието, организирано от Съюза на пивоварите в България, се проведе на 30 ноември в столичния Сентрал парк хотел и събра редица почитатели и приятели на кехлибарената напитка.

Салонът откри председателят на Съюза на пивоварите Владимир Иванов. Той приветства гостите и направи кратка ретроспекция на навлизането на тъмната бира на българския пазар. Тази разновидност на пивото се произвежда у нас от около 20 години. Според Владимир Иванов тъмната бира вече има свой кръг от истински ценители, а тенденцията е с годините те все повече да се увеличават.

Освен, че е изключително подходящо за консумация през зимния сезон, според редица научни доказателства тъмното пиво е богато на полезни за човешкия организъм вещества. Както светлата бира, тъмните марки също съдържат антиоксиданти, феноли и флаваноиди, минерали, витамини от групата В.

Тези качества правят тъмната бира неизменна част от портфолиото на всички пивоварни. По време на Бирения салон всяка компания представи специфичните качества и характеристики на марките тъмно пиво, които предлага на потребителите. 

Вкусът на този вид бира се дължи на технологията и рецептурата на производство и най-вече на  използването на уникални съчетания от тъмни, карамелени и светли видове малц. Традиционно през зимните месеци консумацията на тъмни бири в страната заема около 9% от общото потребление на пиво.

Изследване на независимата лаборатория “Център по Биология на Храните” доказва, че антиоксидантите в тъмната бира са два пъти повече в сравнение със светлите. Според международните стандарти за измерване на антиоксидантния капацитет, средно за страната ни при тъмното пиво той е 2,135, което е съотносимо на произвежданите в Германия, Италия и САЩ марки. Полезните свойства в бирата при умерена консумация се дължат на качествата на растителните суровини ечемик и хмел, които, заедно с останалите й съставки - бирената мая и водата, категоризират пивото като изцяло натурална напитка.

 
Прочети още ...
 
Назад   Напред