Новините

 

Проведе се първата обиколка “По пътя на българската бира”

 
През месец Юни се проведе първият тур от инициативата “По пътя на българската бира”, организиран от Съюза на пивоварите. Обиколката включваше градовете Лом, Велико Търново и Шумен, където бяха посетени пивоварните на Ломско пиво АД, Болярка ВТ АД и пивоварната Шуменско пиво на Карлсберг България.
Технологично оборудванеТова бе първият от общо три тура, които предстоят да се проведат през летния сезон. Целта е да се обиколят всички пивоварни на членовете на Съюза на пивоварите, за да се представят технологичният процес, оборудването, иновациите и добрите производствени практики, прилагани от бирените компании. Въпреки икономическата криза, пивоварната индустрия в България продължава да инвестира в нови машини, бутилиращи линии, опаковки, екологосъобразни дейности.
Бирен турЗа първи път по време на обиколката бяха показани два нови апарата, каси, бутилки и етикети на Ломско пиво.  С тях тази година пивоварната посреща своята 115-та годишнина. Пивоварната в Лом разполага с производствени мощности за 150 000 хектолитра бира годишно и предлага на родните потребители 11 асортимента под марките Almus, Шопско пиво, София и Мизия.
Бирен турДоказателство за високото ниво и модернизация на родната пивоварна индустрия е и пивоварната на Болярка ВТ във Велико Търново. Заводът разполага с производствени мощности от 1 000 000 хл. пиво годишно, като през изминалата 2008 г. компанията реализира най-големия износ на бира от страната с общо над 44 000 хектолитра. До 2007 г., когато пивоварната отбелязва своята 115-та годишнина, в технически и технологични нововъведения са инвестирани над 74 милиона лева, което превръща пивоварния завод в един от най-модерните у нас и на Балканите. В Болярка ВТ се намира и единственият у нас Дом на бирата, в който бе проведена специална дегустация на произвежданите от пивоварната марки – Болярка, King’s, Kaltenberg, Shweik и уникалната за страната вайс бира - Болярка вайс.
Прочети още ...
Назад   Напред