Новините

 
Умерената консумация на алкохол намалява риска от внезапна сърдечна смърт при жените
 
Магнезият в бирата предпазва от аритмия
 
Умерената консумация на алкохол минимизира риска от внезапна сърдечна смърт при жените. Това доказва научно изследване, популяризирано за пръв път от авторитетното списание Hearth Rhythm - официалното издание на кардиологичната общност в Бостън, САЩ.

Основното предизвикателство пред екипа, реализирал проучването в продължение на 30 години, е да установи пряката зависимост между консумацията на алкохол – бира, вино и спиртни напитки, и влиянието им върху риска от внезапна сърдечна смърт при жените. Резултатите се базират на проучвания, в които са участвали 85 067 жени на възраст между 30 и 55 години, които при започване на изследването не страдат от хронични заболявания.
Това е първото проучване, което продължава толкова дълго, за да се проследи връзката между синдрома на внезапната сърдечна смърт и начина на живот и хранене специално при жените. На всеки четири години от 1980 до 2010 г. е анализиран индивидуалният прием на алкохол от всяка от участничките в него.

Статистиката показва, че 50% от участвалите в изследването са консумирали до 15 грама алкохол на ден, на други 4% дневната доза алкохол варира между 30 грама и 49.9 грама, а 26% от участвалите в тестовете са въздържателки. По-малко от 1% от наблюдаваните жени са консумирали повече от 50 грама  алкохол на ден.
В процеса на научното изследване сред участничките са отчетени 295 случая на внезапна сърдечна смърт и 987 случая с летален изход поради други форми на сърдечносъдови болести. Най-голям е броят на случаите на инфаркт на миокарда – 2195, при които обаче не се е стигнало до фатални последици.
Екипът на проучването стига до няколко ключови извода.  Първият от тях е, че най-нисък е рискът от внезапна сърдечна смърт за тази категория от жените, които консумират между 5 грама и 14.9 грама алкохол на ден - равняващи се приблизително на бутилка бира от 330 мл. Друг научно-обоснован факт е, че степента на риска от внезапна сърдечна смърт е почти една и съща както за участничките в изследването от категорията с най-висока консумация на алкохол, така и за тези от групата на въздържателките.
 
Прочети още ...
 
Назад   Напред