Новините

 
Родителите търсят подкрепа как да говорят с децата си за алкохола
 
Това доказва социологическо проучване -  част от кампания за превенция употребата
на алкохол от тийнейджъри
 
За възрастните алкохолът е сред опасностите, които дебнат децата. Сред множеството “по-съществени” рискове обаче - наркотици, лошо влияние на средата и т.н., родителите го приемат като “по-малката беля”. Според тях алкохолът е по-скоро опасен заради последиците, до които може да доведе – инциденти, зависимост, въвличане в престъпление, застрашаване здравето и живота на децата. Това са само част от изводите от социологическо изследване на агенция „Синовейт”, направено по поръчка на Съюза на пивоварите.

Проучването е свързано с кампанията „Родители, вие можете да повлияете. Разговаряйте с децата си за алкохола”, стартирала през 2010 г. по инициатива на Съюза на пивоварите съвместно с Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите, София. Проектът е насочен към превенция употребата на алкохол от лица под 18 г.

Ключов аспект на изследването е да идентифицира какви дейности, послания и комуникационни канали са най-ефективни за повишаване информираността на родителите в този контекст. Сред целите на анкетите е и да се разбере какво е отношението на родителите към консумацията на алкохол от тийнейджърите, как те възпитават децата си, говорят ли с тях по темата, какви са притесненията им да я дискутират, знаят ли как да повлияят върху решението на подрастващите, какви са очакванията им към институциите и обществото.

Социологическото проучване е реализирано с родители на деца на възраст между 12 и 18-годишна възраст от София. Участниците в интервютата споделят, че извън семейството нямат контрол над консумацията на алкохол от децата. Според тях срещата на тийнейджърите с алкохола е неизбежна. Това, което ги провокира да се чувстват безпомощни, е и убеждението, че обществото е безразлично и не противодейства достатъчно на употребата на алкохол от непълнолетни. Като негативен пример посочват, че подрастващите безпроблемно купуват алкохол от магазини и заведения, включително и до училищата.
 
Прочети още ...
 
Назад   Напред