Новините

 
Положителните ефекти от умерената консумация на нискоалкохолни напитки – мит или реалност
 
Съдържанието на витамини и антиоксиданти в бирата и виното е сравнимо с редица плодове и зеленчуци
 
София, 04 юли 2011. Нискоалкохолните напитки вино и бира съдържат високи нива на антиоксиданти и някои витамини, които са напълно сравними с количествата, доставяни на организма от плодовете и зеленчуците.

Тези факти са резултат от научни изследвания, реализирани от български екип учени през последните пет години и представени на приключилия IX Национален конгрес по хранене във Варна.

Пивото и виното са продукти на естествена ферментация от дрожди. Те се характеризират с алкохолен процент от 1 до 12%, като при бирата традиционно алкохолното съдържание у нас е между 4 – 6%. Нискоалкохолните напитки съдържат основните на всяка храна компоненти и минерали, но също и огромен брой вторични метаболитни – феноли, флавоноиди, антоциани, редица витамини и антиоксиданти,  които са изключително ценни за човешкия организъм. Пивото например е с ниско съдържание на прости захари, не съдържа мазнини и холестерол и е единственият хранителен продукт, в който има хмел. Присъщите на ферментацията процеси и технология класифицират нискоалкохолните напитки като основен източник на редица полезни за здравето вещества. Например те съдържат антиоксиданти като ресвератрол, ксантохумол и др. които имат изявена антитуморна активност.

Резултатите от научното изследване на химичния състав на виното и пивото показват  значително по-голямо количество антиоксиданти и някои витамини, отколкото в популярни у нас плодове и зеленчуци. Въз основа на сравнителен анализ, учените показват че нискоалкохолните напитки съдържат високо количество флавоноли - мощни фенолни антиоксиданти. Тяхното съдържание е най-голямо в червеното вино, като по този критерий напитката превъзхожда зелето, морковите, ябълките и доматите, а преди него се нареждат само боровинката. Количеството флавоноли в бирата са по-високи от тези в доматите, ябълките и морковите. Фенолните антиоксиданти в бирата, съдържащи се в съставките й ечемик и дрожди, вероятно намаляват риска от развитието на рак и  диабет, имат благотворно влияние върху костите, повишават нивата на добрия холестерол и помагат в борбата срещу затлъстяването.
 
Прочети още ...
 
Назад   Напред