Новините

 

Втори тур "По пътя на българската бира"

 

14 Юли 2009 г., София. Проведе се вторият тур от обиколката „По пътя на българската бира”, организиран от Съюза на пивоварите в България. Обиколката включваше посещение на единствените в страната хмелови насаждения и фабриката за хмелов гранулат край Велинград, както и пивоварния завод Астика на Каменица АД в Хасково.
Пивоварна АстикаОколо 24, 5 млн лева ще бъдат инвестирани в пивоварна Астика тази година, съобщи по време на обиколката Калин Михайлов, мениджър на завода. През 2009 г. ще бъде открита новата линия за бутилиране на бира в стъкло с капацитет от 50 000 бутилки на час – най-голямата такава линия в бранша. Към момента пивоварната осигурява работни места на 277 души и планира разкриване на нови 17 работни места в днешните времена на криза. Заводът  Астика разполага с производствени мощности от над 1 милион хектолитра годишно, както и малцерай с капацитет от 12 500 т. на година. Освен Пивоварна АстикаАстика, в пивоварната в Хасково се произвеждат и някои от разфасовките на марките Каменица, Бургаско, Славена, Staropramen, Beck’s и Stella Artois. За периода от 1997 г. до 2008 г. инвестициите на Каменица АД в пивоварната надхвърлят 27 милиона лева.
В рамките на втория тур от обиколката бяха посетени и единствените в страната хмелови насаждения и фабриката за хмелов гранулат край Велинград на Булхопс. Булхопс е основана като група фирми, специализирани в отглеждането на хмел, в производството и Хмелови полетадистрибуцията на хмелов гранулат и хмелови продукти. Компанията има хмелови полета в околностите на Велинград и Ракитово, засадени с американските сортове Nugget (Нагет), CFJ 8, Cascade (Каскейт) и Chinook (Чинук). Продукцията на компанията се реализира както на вътрешния, така и на международния пазар, като износът е насочен основно към Германия, Русия, Украйна, Молдова, Грузия, Сърбия и Македония.

Прочети още ...
Назад   Напред