Биро-Любопитки

 
  Бирата е една от най-старите напитки в света – още от 6-то хилядолетие Пр. Хр., по времето на древен Египет и Месопотамия. Шумерите са първите, които започват да приготвят пиво, като го наричат сикару.
  На вавилонците принадлежи поговорката, че „Пивото е течен хляб”, което подсказва, че е възможно да са приготвяли бирата от хляб. Те познават и използват при приготвянето на пивото и хмела. Историческите сведения сочат, че асортиментът на вавилонската бира бил доста богат - тъмна, светла, червена, с пяна, без пяна, трипластова.
  През 2100 sг. пр.н.е. вавилонският владетел Хамуаби издава закон, който регламентира продажбата на бира. Всеки собственик на заведение, който разрежда кехлибарената течност или сипва по-малко, от колкото трябва, е наказван с удавяне.
  Асирийска плочка от 2000 г пр.н.е. посочва, че бирата е включена в списъка на храните и напитките, които Ной взима на кораба.
  По онова време бъчва бира била най-подходящият подарък, който се давал на фараона от кандидатите за ръката на някоя от знатните принцеси в двора. Фараонът Рамзес II давал на боговете около 30 000 галона бира, за да ги умилостиви, когато се разгневят. Напитката се спомsенава и в свещената за египтяните "Книга на мъртвите".
  Китайците започват да варят бира преди около 5 000 години, като я наричат скуи.
  С разпространението на християнството настъпва и истинският разцвет на бирата. Причината е голямото влияние на манастирите, в които се усъвършенства технологията за варене. Именно монасите са тези, които строят първите пивоварни.
  Трима християнски светци са известни и като най-ревностни разпространители на бирата - Св. Августин, Св. Лука и Св. Николай
  Древните историци често пишели как след поредната си победа Юлий Цезар черпил своите офицери с бира. Същото важи и за крал Артур, който черпил рицарите около кръглата маса с бира, която наричали "брагет".
 
Прочети още ...
 
Назад   Напред