Биро-Любопитки

 
  Най-популярни приготвянето на пиво и търговията с него са в Германия. Пивоварството там датира още от времето на Карл Велики, преминава се през т.нар. манастирски пивоварни, за да се стигне до създаването на дворцови пивоварни, а по-късно и на граждански. В началото на Средновековието пивоварите се организират в пивоварно съсловие, което има за свой патрон фламандският крал Гамбринус. Столетия наред той се е считал за откривател и крал на пивото.
  През 1516 г. баварските херцози Вилхелм IV и Людвиг X създават Закон за чистотата на пивото. В текста се посочва, че производителите трябва да използват ечемик, хмел и чиста натурална вода.
  В Америка бирата е била пренесена от Колумб. При последното си пътешествие до Америка през 1502 г. той открива, че местното население в Централна Америка прави първокачествена напитка от царевица. Това именно е бил местният вариант на европейската бира. От този момент пенливата течност става все по-популярна отвъд океана.
  Смята се, че думата бира произхожда от латинската дума bibere, което означава пиене. По-късно за същото понятие славяните започват да използват думата пиво, която идва от глагола пия и се запазва и до днес.
 
Назад   Напред