История на бирата в България

 
Първите опити за пивопроизводство у нас са направени през втората половина на XIX век. В някои градове като София, Шумен, Пловдив, Търново и Русе малки и примитивни домашни работилници за приготвяне на пиво има още преди Освобождението.

Началото на пивоварната индустрия започва от град Пловдив, където двамата швейцарци  Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер създават първата пивоварна Каменица. По онова време те са в България във връзка със строежа и експлоатацията на Баронхиршовата железница. Техният сънародник Бомонти, който построява в Пловдив първите фабрики – спиртната и оризовата, ги насърчава да се заемат с фабричното пивопроизводство. Фрик и Сулцер започват с домашна работилница, която скоро се оказва малка и двамата избират ново място за бъдещата фабрика. Спират се на тревисто, мочурливо и каменисто място, с постоянно бликаща студена вода. От него се отломявали камъни, от където му остава името Каменица тепе. Пивоварната фабрика там се построява в периода 1879 – 1881 г.

Пивопроизводството в България има своите дълбоки корени и в град Шумен. Още преди Освобождението унгарски емигранти, най-известният от които Лайош Кошут, започват да произвеждат пиво за собствени нужди. През 1882 г. се създава и първата бирена фабрика в града от седем шуменски търговци и чешкия майстор-пивовар Франц Милде. Майсторът пристига в Шумен през септември и само месец по-късно основава акционерно дружество „Българско пивоварно дружество”, чиято дейност е варене и продажба на пиво на едро и дребно. Част от историята на бирата в града е и Ради Железов, който построява своя градина-пивница и успешно я промотира с подходяща за времето реклама. По този начин предприемчивият шуменец успява значително да популяризира и разшири дейността си.

През 1884 г. , на ул. Сан Стефано 22, в София, започва да работи пивоварната фабрика на братята Богдан и Георги Прошек. През следващите 4 години те правят редица технически и технологични подобрения, които, заедно с прилаганите чешки традиции, правят Прошековото пиво изключително популярно.
 
Прочети още ...
Назад   Напред