Дегустация на пивото

 
Дегустацията е един прекрасен завършек на множеството процеси, допринесли за характера на пивото. Тя е най-приятният и лесен начин за установяване на неговите качества.

Всички ние възприемаме бирата чрез 4 вида вкусови рецептори, по един за четирите основни вкуса – сладко, солено, кисело и горчиво, като самите органи за вкусово усещане (папили) са разположени на различни места върху езика. Повечето хора имат около 2000 на брой папили, като при около 10 % от населението те могат да стигнат и дори до 4000 броя.  Това обяснява защо възприемаме и усещаме пивото по различен начин.

И макар оценката ни да е винаги различна, едно нещо остава постоянно, а именно - несравнимото удоволствие от висококачественото пиво! Наздраве!
 

Място

Процесът на дегустация се провежда при строго определени условия. За целта е необходима специално обособена дегустационна зала, в която са налице светлина, чист въздух, постоянна температура, удобни работни места и подходящи аксесоари. За да бъде дегустацията пълноценна и за да може дегустаторът да разчита основно на своите сетива, в залата не трябва да има странични аромати, което изключва употребата на парфюми и друга козметика.
 

Температура

Светлото пиво се охлажда предварително до 6 – 8 C˚, като именно в тези температурни граници то най-пълно разкрива характерните си черти. Тези температури обаче се отнасят само за светлите бири. В зависимост от вида пиво експертите препоръчват и вариативност в диапазона на градусите.
 
Прочети още ...
 
Назад   Напред